Connection Failure The American Institute of Architects - Replace

Yale Sculpture Building and Gallery

Top Ten Measure 1: Sustainable Design Intent & Innovation

Located on a former brownfield site, the project reclaims a formerly derelict parking lot for the community. Five bus lines stop within walking distance of the site, and the project features bicycle stalls and showers.

Waterless urinals, dual-flush toilets, and low-flow faucets reduce water use, and rainwater collected from the roof of the Sculpture Building and surrounding landscape is used to flush toilets, eliminating the use of potable water for sewage transfer.

The project team oriented the Sculpture Building to minimize eastern exposure and almost eliminate western exposure. South-facing windows were designed to provide daylighting without glare in the summer and to provide daylighting in addition to heat gain in the winter.

Exposed concrete slabs and high-performance insulation reduce demand on the heating and cooling systems. Operable windows allow the building to be naturally ventilated in spring and fall, and a displacement ventilation system supplies fresh air at low velocities and higher-than-usual temperatures. The workshops are equipped with comprehensive exhaust systems that adjust to the number of machines running.

The Sculpture Building's interior spaces feature utilitarian, unfinished surfaces with exposed steel structures. The sunscreens on the Gallery are made of reclaimed cedar, and the project team sought out regional materials.

Our thanks to the ENERGY STAR program of the U.S. Environmental Protection Agency, and to the U.S. Department of Energy, and to BuildingGreen, Inc. for hosting the submission and judging forms.

For more information about the AIA/COTE Top Ten Green Projects, contact AIA/COTE. For help on how to use this Web site, contact .

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy