Connection Failure The American Institute of Architects - Replace

AIA/COTE Top Ten Green Projects

Page Tools

Yale Sculpture Building and Gallery

This aerial photograph, taken from the north, shows the gallery's green roof in the foreground and the sculpture building and parking structure in background.
Photo credit: © Peter Aaron, Esto

Overview

  • Location: New Haven, CT
  • Building type(s): Higher education, Interpretive Center
  • New construction
  • 62,000 ft2 (5,760 m2)
  • Project scope: 3 4-story buildings
  • Urban setting
  • Completed September 2007
  • Rating: U.S. Green Building Council LEED-NC, v.2/v.2.1--Level: Platinum (52 points)

The Yale Sculpture Building and Gallery complex includes three new buildings: the four-story Sculpture Building, the one-story storefront gallery, and a four-story parking garage. The Gallery and parking structure reestablish the block's perimeter, while the Sculpture Building acts as a lantern, illuminating the core.

The Sculpture Building provides three floors of individual and group studios above a ground floor and basement of classrooms, machine shops, and administrative spaces. The Gallery is used for year-end shows, ongoing exhibitions, and lectures. The parking garage features retail, restaurant, and Yale Security Services space and will rent out space on the ground floor. The Sculpture Building and Gallery comprise 62,000 ft2; with the parking structure (including retail space) the total project floor area is 197,000 ft2.

This project was chosen as an AIA Committee on the Environment Top Ten Green Project for 2008. It was submitted by KieranTimberlake Associates, LLP, in Philadelphia, Pennsylvania. Additional project team members are listed on the "Process" screen.

Environmental Aspects

Located on a former brownfield site, the project reclaims a formerly derelict parking lot for the community. Five bus lines stop within walking distance of the site, and the project features bicycle stalls and showers.

Waterless urinals, dual-flush toilets, and low-flow faucets reduce water use, and rainwater collected from the roof of the Sculpture Building and surrounding landscape is used to flush toilets, eliminating the use of potable water for sewage transfer.

The project team oriented the Sculpture Building to minimize eastern exposure and almost eliminate western exposure. South-facing windows were designed to provide daylighting without glare in the summer and to provide daylighting in addition to heat gain in the winter.

Exposed concrete slabs and high-performance insulation reduce demand on the heating and cooling systems. Operable windows allow the building to be naturally ventilated in spring and fall, and a displacement ventilation system supplies fresh air at low velocities and higher-than-usual temperatures. The workshops are equipped with comprehensive exhaust systems that adjust to the number of machines running.

The Sculpture Building's interior spaces feature utilitarian, unfinished surfaces with exposed steel structures. The sunscreens on the Gallery are made of reclaimed cedar, and the project team sought out regional materials.

Owner & Occupancy

  • Owned and occupied by Yale University, Corporation, nonprofit
  • Typically occupied by 252 people, 40 hours per person per week

Keywords

Integrated team, Green framework, Simulation, Transportation benefits, Brownfield redevelopment, Indigenous vegetation, Stormwater management, Water harvesting, Efficient fixtures and appliances, Massing and orientation, Insulation levels, Glazing, Passive solar, HVAC, Lighting control and daylight harvesting, Efficient lighting, Adaptable design, Durability, Benign materials, Local materials, C&D waste management, Connection to outdoors, Daylighting, Natural ventilation, Ventilation effectiveness, Indoor air quality monitoring

next topic:
Process
Go to next topic: Process

Last updated: 4/22/2008

Our thanks to the ENERGY STAR program of the U.S. Environmental Protection Agency, and to the U.S. Department of Energy, and to BuildingGreen, Inc. for hosting the submission and judging forms.

For more information about the AIA/COTE Top Ten Green Projects, contact AIA/COTE. For help on how to use this Web site, contact .

Footer Navigation

Copyright & Privacy

  • © The American Institute of Architects
  • Privacy